Saturday, November 14, 2009

Panjang Umur..Murah Rezeki..

1hb November 2009 tarikh yg mungkin x dpt aku lupa aku nyaris bertemu..dgn ajal Allah tu maha pengampun,maha penyayang,maha mengetahui... mungkin Dia nak ingatkan aku...ajal boleh dtg bila2 masa je dan mgkn dia nk igtkn aku..supaya..berubah!!! mmg aku mengaku..aku bkn seorg hamba,anak,kawan yg baik selama ni...
kronologi kejadian... 1hb nov, 5 ptg..dr tg malim ke batu arang.. sumwhere in rawang,selangor.. tujuan aku nk amek slip exam aku yg tertinggal kat umah di melaka, slip tu telah dikirimkan kpd sepupu.. die dr melaka nk balik batu arang.. so aku nk g uma diela amek menatang tuh...
sepanjang perjalanan kat highway...140-160kmph... aku mmg x reti bwk slow kalo kat highway... mmg best men moto ni... selama ni aku igt aku hebat meluncur laju di highway 3 lorong.. tp nyata aku silap dijalan2 kampung....
6pm..benti kat petronas slps exit tol rawang.. isi mnyk,winston light n redbull menjadi santapan jarak perjalanan..lebih kurang 30 minit lg ujan renyai,jalan agak basah...aku redah... tiba 1 selekoh maut...lori dr depan makan jalan.. aku mmg agak laju..60-80 kmph....aku brek.. mmg aku da bajet aku akn jatuh srrreeeettt...tergelincir..masuk bawah lori aku trus mengucap....Lailahaillah..Muhammad Rasulullah.....
the pain is unbearable.... tayar blkg belah kanan sebuah lori 1 tan di atas peha kiri aku.... kalimah syahadah x putus2 dibibir... aku sempat meraung kpd driver lori "abaaanngg!!!!tolong undur lori,kaki sy tersepit" tayar lori tu turun je dr peha aku...I feel nothing..numb..!!! masya allah...kaki aku da terasa kebas...bahu kanan aku pun same bahagian belakang badan...teramat sakit..hanya tuhan je yg tau
org yg ada kat tmpt kejadian..segera menghulurkan bantuan.. seorg pakcik berbaju batik yg baru pulang dr walimatulurus... menenangkan aku.."sabar ye nak ngucap bnyk2 nak,igt tuhan..sabar..ambulans dlm perjalanan"aku trus terkenangkan..sebuah kerusi roda... adakah aku akan berada diatasnya sepanjang hidup aku...???
kepala aku rasa berat..melayang..ujan msh lg trn membasahi jalan tar yg berbau petrol.. sempat menjeling motorsikal kesayangan yg sudah terbarai!!! lalu aku pun pitam... sesedar aku...didalam ambulans..makcik aku menepuk2 pp "zahid..nak..ok x" aku x mmpu nk bukak mata..cuma sekadar mengangguk saje
kebetulan,sepupu aku dgn mak dia yg otw dr melaka lalu kat tmpt kejadian trus makcik ikut ambulans skali..menuju hospital sg buloh... tiba di jabatan kecemasan hospital sg buloh.. family pakteh bujang dr tg karang,acu atan dr kajang, ayah dol dr bkt beruntung n acik ipin dr batu arang, msg2 masuk melihat keadaan anak buahnye yg terlantar..
staf2 segera memberi bantuan... shots of morfin.... drugs do relief the pain..hahaha tp aku still xleh gerak...tp aku sikit pun x nangis... hero remajala katekan hahaha tp disaat aku terpandang wajah kerisauan ayahanda bonda cecair suam2 kuku terus mengalir dipipi.. umi memegang tgn..sejuk tgn umi... aku nk bgn utk pelok ayah tp x mampu dan ayah pula sekadar berbicara 'sbb tu ayah x suke ko bawak moto jauh2' mmg selama ni ayah cukup menentang aku kesana kemari dgn motorsikal tp anak jantanmu ini mmg keras kepala!
sweater camel yg aku pinjam dr nik terpaksa dipotong..puasla nk jawab dgn tuan die nnt.. sua jeans levis kepala kain made in padang besar lgsg x koyak pun kena potong jugak... baju polo ori pemberian ayah kegemaran aku pun rabak dipotongnye...
tgn kanan n kaki kiri still kebas..xleh gerak lgsg.. patah aku pk tp masih leh agkt2...xtaula kenala tggu xray... "nmpk gaya exam jwb sorg2la nnt...aduhai!!!!" tp lepas xray...alhamdulillah.. no broken bones,no fracture at all... as a result... 6 stiches btol2 blakang pelipat lutut kiri....luka yg agk pnjg di betis.. bahu dan punggung kanan yg lebam dan 1 badan sakit2......and now im suffering wat people call as bentan.....hasih..ssh btol nk gerak,kaki lak tu yg saket,kembang mcm kena pam lak...kaki amat penting dlm stp pergerakan kerana kaki yg bnyk digunakan...
dapat gak aku ke dewan peperiksaan dgn kaki yg terdengkot sprt seorg capik so....tongkat yg dipinjam dr pusat kesihatan dijadikan teman rapat kemana saja sehinggala aku btol2 sembuh...x dpt nk men bola,berlari,bersukan even nk memerut pun payah!!!sabar jelaaa...ini semua dugaannya...
post ini aku tujukan khas buat staf2 jbtn kecemasan sg buloh dan juga kpd org2 yg membantu aku ketika kejadian.... jutaan terima kasih diucapkan...x lupa juga kawan2 yg berada disisi yg sentiasa membantu.. blikan nasi,basuhkan baju,bawak aku g klinik,sapukan ubat dan mcm2 lg jenis pertolongan....jasa baktimu kepada aku..hny Allah yg mampu membalas..
p/s
:motor dlm proses claim insurans..god dammit i hate the proses!!!
:1 more week and holiday...x sbr nk blk n berehat..xm tggl 1 paper lg..wish me luck!!!
:doakan aku moga cepat sembuh!!!

Sunday, October 18, 2009

Di Malam Hujan Lebat

Di malam hujan lebat
Aku masih belum lagi lelap
Bukan nak sembang aku hebat
Tapi nak cerita kisah yang malap...

Aku bukan insan sempurna
aku cuma insan biasa
bukan nak berkhutbah
mahupun berceramah
sekadar ingin meluah...

hidup ini penuh liku
harus waspada setiap masa
penuhi masa lapangmu dengan buku
kelak hidupmu senang sentiasa...

kemana jua dikau berada
jgn lupa yg maha esa
jgn lupa pesan ibu bapa
juga pesan alim ulama

hidup..penuh makna
jika diri pandai dijaga
jgn lupa...jgn leka
majukan dirimu setiap ketika

sampai disini sahaja
salah dan silap maaf dipinta

buah cempedak diluar pagar
ambil galah tolong jolokkan...

Wednesday, October 7, 2009

speed has no limit!definasi jiwa kelajuanku




Jurnal Minggu ke-12 Isnin-05/10/2009

Sepatutnya kelas pada hari ini diadakan pembentangan tetapi tiada pelajar yang tampil kehadapan untuk berbuat sedemikian. Tiada pelajar yang bersedia. Saya agak kecewa kerana saya sendiri tidak bersedia pada hari itu. Minggu ini dan minggu lepas adalah minggu yang teramat sibuk untuk saya dan juga 25 rakan kelas TESL yang lain. Banyak tugasan yang perlu dihantar. Namun begitu, kelas hari ini tetap diteruskan oleh En. Shukri dengan kuliah seperti biasa.

Kuliah hari itu ada kaitan dengan peperiksaan akhir. Kuliah meliputi terma atau istilah seperti triambulasi. Terdapat beberapa jenis triambulasi yang saya dapat ingat, seperti masa, orang dan metod. Kuliah juga ada kaitan dengan Silogisme dan Falasi. Antara contoh Silogisme dan Falasi ialah iklan. Ada iklan yang mengandungi unsur Silogisme, ada iklan juga yang mempunyai unsur Falasi. Di dalam Silogisme dan Falasi terdapat premis-premis yang menentukan sama ada ia Silogisme atau Falasi.

Pada hujung minggu ke-12 ini, kami perlu menghantar soft copy projek akhir kumpulan kami. Ahli kumpulan saya yang lain adalah Mohd Alif dan Nik Nasyram. Kami ada menghasilkan satu produk yang diberi nama ‘produk muslimah’ yang dicadangkan oleh ketua kumpulan kami, Mohd Alif. Konsep atau idea projek akhir ini datang dari buah fikiran Mohd Alif. Setelah berbincang kami sama-sama bersetuju dan bersepakat untuk melaksanakan projek ini.Ianya masih lagi dalam proses pembikinan dan dijangka siap pada selewat-lewatnya minggu hadapan. Walau bagai mana pun, kami akan menghantar soft copy projek kami ini pada Ahad ini sebelum pukul 8 malam.

Minggu hadapan, iaitu minggu ke-13 merupakan peluang terakhir kami untuk membuat pembentangan. Oleh kerana minggu ni kami tidak bersedia. Saya ingin berkongsi beberapa video tentang inovasi atau ciptaan kreatif. Harapan saya juga agar dapat menyiapkan kesemua tugasan yang diberikan tidak kira sama ada tugusan untuk subjek ini atau pun subjek-subjek yang lain. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada En. Shukri diatas tunjuk ajar beliau sepanjang semester ini. Walaupun kuliah jarang dapat dijalankan.

Friday, August 21, 2009

LoVe...



love..is like a butterfly,
the more u chase it,
the more it will eludes you..
but if u turn ur attention
to other things,
and let it fly freely...
it will slowly come
and sit softly on ur shoulder..

ade pula yg menganggap...

cinta xkn dpt kalo x dicari,
cinta juga xkn dimiliki jika tiada siapa yg memberi,
tp mencari biarlah pd yg sudi,
bukan meminta menagih simpati...

tapi sebenarnye...

cinta hakiki adalah cinta ilahi,
cinta yg tggi makamnye ialah cinta pd nabi,
cinta pd agama,keluarga dan saudara...


sekadar bingkisan dr hati....
dlm meniti perjalanan
mencari cinta sejati...

Saturday, August 15, 2009

tragedi si oktober...hehehe

Loves to chat. Loves those who loves them. Loves to takes things at the center. Inner and physical beauty. Lies but doesn't pretend. Gets angry often. Treats friends importantly. Always making friends. Easily hurt but recovers easily. Daydreamer. Opinionated. Does not care of what others think. Emotional. Decisive. Strong clairvoyance. Loves to travel, the arts and literature. Touchy and easily jealous. Concerned. Loves outdoors. Just and fair. Spendthrift. Easily influenced. Easily loses confidence. Loves children.

Saturday, July 11, 2009

sem baru..tempat baru..azam baru

Finally...things have settle down here
accomodation...beres...!!
menetap kat Kolej ar..

My Personal Computer..Done
Internet Connection..Done Double!!!

transport..2 minggu ni kena menumpang dulu
todackz ade masalah sket..tengah baik pulih..
make up die sket..bg cun..moto carik makan tuh..
hehehehe....next week br balik n jemput todackz

but still..tgh menyesuaikan diri..
dengan jadual yg cam ape tah...
khamis kelas 2 jam jer..1100-1300
jumaat langsung xde kelas..
tp sabtu lak ade koku...spoil btol
weekends is da most precious time
kalo x khms petang da bole cabut
get out from dis koboi town ahaks...

small matter jer sume tuh..
aku lak jenis yg cepat menyesuaikan diri...
tp tkapai2 gak cr kelas,dewan kuliah katne..
da seminggu da kat sini..
agak boring...tapi...da jmp cH@Mp! pengganti abu
hahaha...x sabar nk balik mggu depan...
nk jemput todackz..then bolela merayau2..
kawan2..jom ke kotaraya kuala lumpur!!!

Sunday, June 7, 2009

CuTiLaaaaa.....

Hallo..Hallo..Hallo...
kopike mello..
mocha or cappucino??
hahaha...lame x on9
kat uma xde internet ar...
skrg...di kafe internet @ my hometown
masjid tanah..melaka
bertujuan utk chek result..
alang2 da on9 merepek jap kat sini
tgn gatal nk menaipla..huu
tau lmbt 2 hari psl result da kua..
bergegas cr cyber cafe...
keputusannye..x begitu memberangsangkan...
tp okla...x jatuh..nek sket..tp sket sgtlaaaa...
purata nilai gred keseluruhan aku.. (pngk)
nek 0.01 aje....hahaha...
purata nilai gred semester (pngs)
nek 0.02...wakaka
syukur alhamdulillah result maintain
tula...bnyk men sgt ari2...
asyik2 PES...skype...
movie marathonla...parasla
overnite g tgk bolala....
kalo x mesti dpt dekan huhu
ni br aku stadi sket2 tau..
kalo aku stadi btol2..mst 4 flatnye hahaha
congrats kpd classmate sekalian
kpd yg dapat dean's list...tahniah juga diucapkan
cuti...masih mencari keja part-time..
ade job sket2..ikut katering ujung minggu
mesin rumput...kutip durian
poket kosong....tp merayau gak
dgn todackz kesayangan..
jnj lepas duit minyak..rokok...topup...jadilaaaa
dr x dpt pape...
org kawen sane sini
musim mengawan da tiba hahaha
mggu ni je..2 org cousin aku menikah
seorg mengikatkan tali pertunangan
aku jadi unofficial cameraman
amek video...hehehe
sronok jugak...makanla yg best..huu
yela..tgk org ke jinjang pelamin
tgk org akad nikah....seram gak weh..
yela..esok2 tiba gak turn aku
huhu...
pak sdara mak sdara..
spupu2 yg da menikah pun bertanyekan soklan cepumas
'org bujang sorg ni bile lak???'
hahahaha
respon aku???
lmbt lg...tggu abes blaja dululaaa...
da keja..da ade keta..da ade uma
br bli org lak..huhuhu
calon pun xde lg..steady gf pun xde lg
nk menikah apenye...muda lg beb!
oklah...malas nk lame2..
dahla kena bayar...
nk g merayau jap...bosan....
adios!!!!
p/s:upsi...tggu kedatangan daku julai nnt!!!
p/s:any news..updates...functions...halo2 ar..boring ni

Thursday, May 28, 2009

BaRCa tHe cH@Mp!

GOOGLE ROJAK SPORTS PRESENTS


An early opener by Samuel Eto'o and a second-half header by Lionel Messi crushed Man Utd and denied the English Premier League champion their second european title in a row at Olympic Stadium,Rome last night. (Bunyi cam kat paper The Star @ NST x??) hahaha

Seronoknye mcm pg tgk live je kat Italy pdhal duk lepak depan tv jek hahaha pape pun game mlm td mmg syiok.2 jaringan sudah memadai untuk menundukkan Man Utd dan merobek keegoan mereka

Kelihatan seperti dua pemain muda dari 2 kelab gergasi Eropah ini,Christiano Ronaldo Dan Lionel Messi msg2 cuba membuktikan siapa yg lebih layak utk menjadi pemain terbaik dunia dan ternyata pemain penyerang dari Argentina ini lebih menyerlah berbanding pemain sayap Portugal apabila berjaya memperdayakan penjaga gol kebangsaan Belanda dan menjaringkan gol dengan tandukan.

The Catalans were under heavy attack as the refree blew the kick-off whistle.5 shots on target in the early 9 minutes.Ronaldo dengan percubaan deras dan sepakan percuma yg tersasar cukup mendebarkan but the Cameroon striker stunned me and all other spectators,fan,soccer lovers around the world by his 4th goal in 10 matches of 08/09 Europian Championship campaign.There's no sort of coming back shown by Man Utd as their Mid-Fielders were outwitted by Andres Iniesta,Sergio Busquet and Xavi Hernandez.The Catalans played beautifully as they value a lot of ball possesion. It's like they've spiced up the game by playing "Samba" adapted from the Brazilian famous style of playing.The ball goes to each and every single player in the field as it involves all 11 starting line-up by Pep Guardiola.

walau gagal menghasilkan jaringan,Henry bermain dengan gaya tersendiri dan berjaya mencipta beberapa peluang

Replacing Anderson,The loaned Super-Sub Carlos Tevez play hard to find their equalizer, tetapi usaha mereka buntu.Ketua pasukan Ryan Giggs juga dikeluarkan oleh Alex Ferguson dan digantikan dgn Paul Scholes and the Korean Mid-Fileder Park Ji Sung who managed to be in the 1st 11 line-up wes replaced by Dimitr Berbatov.

As Pep Guardiola and The Catalans were making some tactical adjustments,a fascinating lob by Xavi met the head of Lionel Messi thus defeated Edwin Van De Sar at the side-netting.Menggantikan Thierry Henry pula ialah Pemain tengah Seydou Keita.

Tamat suda season kali ni.kepada kaki-kaki bola diluar sana,sama-sama kita nantikan keseronakan bola sepak Eropah musim depan. X sabar gak nk tggu World Cup 2010 hehehe

Tiba pula musim cuti.Budak2 UPSI yg len da cuti lame da,ktorg cohort 5 br nk balik ; ( xpela,menghabiskan sisa2 hidup kat IPSAH ni bersama rakan terchenta hehehe Sepanjang 3 tahun di sini,telah bnyk yg aku pelajari.Tentang ilmu,profesion mulia ini,trase mcm diri ni x layak lg nk jadi cikgu.Pengalaman tentang cinta adalah antara yg terindah.Walau cukup mengecewakan tp aku tidak akan berputus asa mencari cinta sejati.Aku percaya lelaki yg baik adalah utk wanita yg baik,begitu juga sebaliknya bg wanita ; )

Perjalanan masih panjang wahai sahabat.The journey is yet being written not the destination.Perjalanan hidup yang penuh dengan hikmat dan nikmat,pengajaran dan pengalaman.Buang yg keruh amik yg jernih,br teguh peribadi.

So kepada kawan2 sekalian,selamat bercuti sy ucapkan dan selamat menunggu result final xm masing2 hehehe semoga kita berjumpa lagi dimasa akan datang.Salam sayang dari ZaSaFRi ZaiLi aka aRe-LonG CoHorT 5 IPSAH-UPSI Twinning Program

p/s: Ini berita sukan rojak2, google rojak sport namenye hahaha

p/s: Bilekah bola sepak Malaysia akan maju??

p/s:cuti ni kalo ade dtg Melaka@kawasan sewaktu dengannya,habaqla kat cheq..leh lepak.jemput dtg uma skali hehehe

Saturday, May 16, 2009

ReTRo MiMPiKu

SeMaLaM..aKu TeRMiMPiKaN KaMu
KiTa BeRDuA..HiDuP BeRSaMa..
KaU DaN aKu..KiTa SaMa..SaLinG MeMPeRSoNa
KiTa BeRCuMBu..BeRPeGanGaN TaNGaN..
oH! SunGGuH aSYiKnYa..

TaPi iTu HaNYa MiMPiKu..
aKu SeDaR aKu aDa DiaLaM FaNTaSi
SeMuA iTu MuSTaHiL TuK Ku MiLiKi
JuMPa aKu DiaLaM
REALITI


iNGiNKu JaDiKaN KaU KeKaSiH HaTi
KaN Ku BuKTiKaN PaDa DiRiMu
BaHaWa aKu MeNCiNTa Mu..
SePeNuH HaTiKu...
KaN Ku JaGaMu SeHinGGa aKHiR HaYaTKu..

TaPi iTu HaNYa MiMPiKu..
aKu SeDaR aKu aDa DiaLam FaNTaSi
SeMuA iTu MuSTaHiL TuK Ku MiLiKi

TeRMiMPi..TeRCaRi
TeRiNGiN PuLa aKu BeRJuMPa..
DiaLaM
.:REALITI:.

p/s: pos kali ni agak jiwang...tp x karat sangat..hehehe

KiSaH Si TeRuNa DaN Si DaRa

CeRiTa TeNTaNG..
Si TeRuNa..DaN..Si DaRa =>

HiDuP MeReKa SaLinG x TuMPaH MaCaM
Si RuMiE..DaN..Si JuLiE =>

oH! BaHaGianYa HiDuP MeReKa
MaCam P.RaMLee..DaN..SaLoMa..

oH!MaNiSnYA KuCuPaN KaLi PeRTaMa..
MeMBuaTKaN Si DaRa..TeRPeSoNa..

BeRTeMasYa..HiDuP MeReKa RianG RiA
BaGaI DuNiA..MeReKa Yang PuNYaa..
Lalaa..LaLaa..Lalaa..LaLaaaa~~~

Tuesday, May 5, 2009

Why do I even bother??

Assalamualaikum pembuka bicara..
esok ade paper..sempat lg tulis blog..

panjang lak tu..hahaha

tengok pada tajuk post..

kalau aku x amik pedulik
kenape post ni perlu ada..??

meaning that..

I do care about things happening around me
especially things involving my close friends
shows that I'm actually a very observance person
and a very good listener too..

The things is..masalah kwn2, masalah aku gak..
sbb aku amik berat psl kwn2 aku..amik berat sgt2...
bile kwn aku susah,sedih..aku susah ati gak..
aku bkn jenis kwn yg ade bile time senang..
blah wat dunno bile diorg susah..
itu pun kalo diorg cari akulaa....

sbb aku berpegang pd 1 prinsip
prinsip yg umi aku tanam dlm diri aku
prinsip yg umi ajar....
yang umi selalu pesan..
mcm2 umi pesan..aku x igt da..
da tua r..lupe hahaha
but dis is my fevret!!!

"along..kalo orang susah,tolong.."
"mane tau esok lusa along susah mst ade org tolong"

my beloved family!

tapi aku rase cam aku je yg bnyk menyusahkan orang....hai entahla..
kecik2 xnk mampos...besar2 da tua bangka nyusahkan org..hahaha

so..for my friends out there...

aku nk ucapkn bnyk2 terima kasih
kpd yg da bnyk bantu aku..
aku nk mtk maaf gak..
kalo aku slalu menyusahkan korg

1 hari..kalo berkesempatan..
aku akan balas budi baik korg

kalola aku x dpt balas..Allah itu maha adil..
maha pemurah..maha pembantu hamba2nye

kalo korg ade masalah..

im here to help..jgn malu jgn segan..
kalo aku bole tolong..
INSYAALLAH...aku tolong..

i do my best to help u guys..trust me!!

abes cerita psl org lain..skrg cerita psl aku pulak!!

kebelakangan ni..
aku selalu keseorangan
pc kesayangan aku lak wat hal
asyk wat hal je die..
ari2 proccessor..da ganti baru
motherboard..da warranty
skrg power supply lak...
latest hard disk pulak kena warranty..
xpela..ape nk watkan..nasib badan..
nasibla apek jual pc ade..hehehe
thanks sean!!!!
pc kesayangan daku!
lagila aku btambah boring
bile menda aku syg xde..rosak..or wat hal
(terutama pc aku,tenggiling aku kat uma tu)
aku mmg moral down sket...
yela..menatang2 jadah tula peneman aku
smpi nk stadi pun xley wei!!
korang bayangkn betape moral down nye aku..
atau ianya cume alasan???
sbb ko ni mmg pemalas zahid!!!!haha

nasibla pc room mate yg sgt ensem ade..(thanks ben)
huhu..ayat bodek ni...
post ini juga ditaip menggunakan pc beliau =>

aku x kisah pun sebenarnye..
in fact..i like being alone..!!!
sbb selama ni aku da biase keseorangan
LONERANGER..that's my thing u know!!
aku penah balik sini (sg petani) dr melaka
sorang2 dgn tenggiling kesayangan aku tuh...

tenggiling kesayanganku..todackz name diberi..hehe

riding solo..I even go 180kmph on road ok??

definisi jiwa kelajuan!!!aku ekspresikan di lebuhraya utara selatan
terima kasih sammy velu..hahaha
kids!!dun try dis at home k?if u are not a true rider like me
dengan nada kerek hehehe..brani..jomla try lari 1 kilo....
bnyk kali da cam2..journey from masjid tanah to sg petani..alone
and i like dat...aku ske travelling..tgk permandangan..
bile kite sorg2..kite ley wat ape yg kite suke!!!

ok!!cut the crap!!

bile aku keseorangan..
aku sbnrnye memberi mase pd diri sendiri

utk fikir...merenung..muhasabah...
aku ni ske fikirla..ske brangan pun ye..hak3..
bile fikir..aku akn isap rokok..haha
quoting from the best lecturer i had ever know
According to Mr Suthagar..'smokers are thinkers'
hahaha..yes sir..I totally agree wif u on dat

antara kenangan bersama beliau

so aku pun mulala memikirkan..

camnela bile aku kat upsi nnt..
tempat baru..surrounding baru...
pensyarah baru..subjek baru...
kwn2 baru...sumenye barula..
nervous ade,excited pun ade
kat sini..at least aku ade rmi kwn..
yg da lame bersama..
ketika susah dan senang...bile aku kesunyian...


geng2 pg gig geng2 tgk bola..port radix dulu
(mat grik,abu,uzey,buffon,wais,wanshah,abun,mat joe)

aku ade uzey,buffon,mat grik,dean

utk tmn aku pegi tgk bola..
aku ade syamer,matyie,mat joe,aki

utk men bola petang2 kat padang

aku ade setiu tuk lwn PES..
aku ade champ! bile aku tension..
utk paras,utk gelak2 bodoh hahaha
aku ade wais,bart,
nayie,bobzaim
,arman dan ramai lg...


smart belako sek kito!

maafla kpd siapa yg x tersenarai,pape pun korg tetap kwn aku yg aku sayang!!!

tp ape2 pun yg bermain dlm benak aku yg kusut ni..
aku ade classmate aku sekalian...bro n sis of cohort 5..love u all!!
dan senior2 cohort 4 disana (upsi) nnt...hehehe
and 4 sure aku akn cr mase utk kembali (ke IPSAH)..
jmp korg sume..hanging out together!!!

tggl 1 paper je lg esok...then MERDEKA!!...hahaha
x sabarnye nk cuti..LalaLalaLaaa~~
rindu kat MBJ9143...rindu nk meronggeng sana sini huhuhuhu
MBJ9143 a.k.a si todackz

wa ilalliqa' maa'salamah..wow x sia2 sekolah arab 6 thn hahaha

aku nk akhiri post kali ni dgn pantun 2 kerat..
"PISANG EMAS DIBUAT PENGAT,SENDIRI MAU INGAT!!"
maksudnye??korg faham2 sndrla yerk..hahaha..callo beteh

Monday, April 27, 2009

Bile perempuan...


1. Bile perempuan kate "You dah makan ke belom?"
Maksudnye jom kite pegi makan..I lapar la

2. Bile perempuan kate "lawa la baju2 kat sini"
Maksudnye beli la baju tu utk I

3. Bile perempuan kate "Rasa macam pening kepala
la"
Maksudnye tolong la picitkan kepala ni

4. Bile perempuan kate "Letihnye hari ni, mane
nak masak la, nak basuh baju la.."
Maksudnye kite makan kat luar je la arini, lps
tu you basuh baju2 tu skali.

5. Bile perempuan kate "Kite lebih sesuai
berkawan je"
Maksudnye aku tak nak kat ko la, tak paham2
lagi ke?

6. Bile perempuan kate "I suke berkawan dengan
you, you baik, penyayang, memahami bla bla bla.."
Maksudnye I rasa minat sangat kat you, rasa
cam nak jadi awek you la.

7. Bile perempuan kate "You pernah tak teringat
kat awek you dulu?"
Maksudnye kalau nak gaduh, cube la sebut nama
die depan aku.

8. Bile perempuan kate "I sanggup berkorban demi
kebahagiaan you"
Maksudnye amboi..banyak cantek, aku kena
korban, korang gak yg seronok.

9.Bile perempuan kate "I tak kesah kalau betul
you nak kawen lagi 1. Asal you cakap terus
terang, jujur dan berlaku adil.
Maksudnye sape cakap aku tak kesah, adil ke
tak..langkah mayat aku dulu.

*ade sape2 yg nak komen??

Kawan...Sahabat..Teman..

I need friends
to get me through the day
someone who is always there
to say that is okay
without friends I don’t know where I’d be
but they are still here,an angel to me!

I need friends
for comfort when I’m sad
Who’s there when I’m happy
And there when times are bad..

I need a perfect friends..
who likes me just for me..
and someone to understand..
and then just let me be ME..

I wanted a perfect friends
somebody to support me
in everything I do

so before it is too late
one message I must send..
thanks for everything that you have done
for all my of perfect friends

Isn't English Fascinating??

We’ll begin with a box, and the plural is boxes.

But the plural of ox should be oxen not oxes.

Then one fowl is goose, but two are called geese.

Yet the plural of moose, should never be meese.

You may find a lone mouse or a whole lot of mice.

But the plural of house is houses, not hice.

If the plural of man is always called men,why shouldn’t the plural of pan be called pen?

The cow in the plural may be cows or kine.

But the plural of vow is vows, not vine.

And I speak of a foot, and you show me your feet.

But I give a boot, would a pair be called beet?

If one is a tooth and a whole set are teeth,

Why shouldn’t the plural of booth be called beeth?

We speak of a brother, and also of brethren.

But though we say mother, we never say methren.

The masculine pronouns are he, his and him.

But imagine the feminine is she, shis and shim!

So English, I think you will all agree, is the trickiest language you ever did see!!

TiDo..BaNGuN..TiDo BaLiK..BaNGuN PuLaK..

Tido...setiap manusia perlu akan tido..
ade pulak yg menjadikan tdo tu hobi..
aku..suke gak tdo kadang2..time nagntuk...
maklumla..malam manjang tdo lewat je..
tp kalo kite tdo ikut sunnah..
tdo pun dikira ibadah tau..



kawan-kawan aku yg ske tido..comelkan hehe

bile da tdo..mmg best..
tp nk bgn tu yg jd masalah..
mmg dr kecik lg..
aku mmg payah bgn pagi..
bgn pagi pulak
mmg sinonim dgn kerjaya seorg guru..
cmnela nnt ek??

tp skrg..aku x perlu risau lg..
kerana..aku da mempunyai jam loceng =>
jam loceng ni..unik sekali..
ia tdk terdapat dimana2 kedai jam
mahupun dipasar mlm..
jam ni 1 dlm sejuta kot..
keunikan jam ni..
kalah lg jam antik tuan as-sofar as-sogod
dlm cite los dan faun..hak3

dikesempatan ini..aku ingin mengucapkan..
bbanyak2 terima kasih kpd jam locengku..
yg setia mengejut aku bgn tido..
sehingga skrg aku da tau bgn sendiri
hehehe...nnt kejut abg bgn lg yerk..

Friday, April 24, 2009

Mandi-Manda

Wassup bloggers!!
bosan..xde keja sebenarnye..
so...merapikla jap kat blog ni..

mane things happen lately
happy things..bad things
beautiful things..ugly things
happy things..ofkos ngn kawan2!!!!

khamis mlm jumaat ari2..
g mandi kolam air panas
kat ulu lenggong...
mlm tu..igtkn kena tggl sorg2
sebab room mate aku pg...
baru nk layan pes smpi lebam
n install left4dead...
gaming is my fevret hobby recently + blogging
besides chatting..tu pn kalo ade internetla
fhm2la internet maktab ni..cam siput sedut
smoking a lot of ciggar

lalalala....

x bajet dpt pg..org ajak last minit
thanks to IPSAH hottest couple
nurul n uzey...
nnt aku bg dwet mnyk
n ganti semporna 14 ko yerk uzey

hehehe...

perjalanan ke ulu lenggong...
1 1/2 jam...
jauh tu..jln gelap...name pun ulu..haha
xpe uzey rider maut..hahaha
aku duk sorg kat blkg....
berbekalkan semporna 14 yg br uzey blikan
aku pn bukak tingkap luas2..
puff...puff..puff...puff
layan feeling maaa...hahaha

uzey sound aku...
"nape ko bnyk sgt isap rokok ni long"
tension kot..mcm2 hal lah!!
maklumla..tgh exam..

aku mmg heavy smoker pun..admit it..

I discover smtg bad lately..
aku ade highblood pressure kot..
ia membuatkn aku takut..
lalu ptg2 aku trn blk padang
men bolake..joggingke..janji kua peluh
makan..aku control..
high kolestrol..manis2...kurang ar..
lgpun..ekonomi gawat skrg..
xley da mkn mewah2...
skrg..maintain kot..hahaha

rupenye2..rmi yg join mlm tu....
2 keta ahead of us
(setiu n room mate)
and another 2 behind us
(buffon n daha)
smpi2...trus g kat diorg..
mcm drag attention lak..
sume trus sapa aku..
"eh along pn ade?!!'...
"along tu along ni.."
aku pn watla sronok..
"SURPRISE"

pdhal agk trase r....
yela..being left out...

tp aku lupakan je..
coz mlm tu aku nk enjoy ngn kwn2


bayaran masuk..rm4..dlm wallet..
btol2 tggl rm4 hahaha
sadis2...tp xpe...coz papa br masuk duit...
cume x smpt nk withdraw jerk..
rmi btol org mlm tu..
aku n geng2 x tggu r
salin2...tiruk r dlm kolam...
xdela pns mane..ok jerk..tp best!!!
then smpi lg 2 keta..rmi btol mlm tu...
sronok tau dpt spend time ngn kwn2..
smbl cuci mata..cuci badan..
ketiak..celah2 sume skali..hahaha
ktorg pn mandila puas2...
smpi kul 5 gak r kat situ

so..4 those out there..
kalo bkesempatan..pegila
try kolam yg paling pns...
aku pn x brani siot..
rendam kaki 10 saat je paling lame

dats all 4 now...so long suckerss!!!

Monday, April 20, 2009

apakah ertinya??

ketika bersama..rindu bergelora
perpisahan menikam jiwa
kau pandai mengusik
kau pandai menggoda
kini diriku yg kau tinggalkan begitu saja..

apakah ertinya
ucapan manis mu
'ku merindui mu'
mungkin hanya aku
yg membiarkan mu
menipu diriku...

biar duka menyiksa jiwa...
biar kasih x kunjung tiba
kerna pada hakikatnya..
diriku kau persenda

aku hanya insan biasa..
lemah pada rayuan manja
terlena dibuai mesra..
pada cinta yg hampa

biar kasih menyiksa jiwa
biar aku yg mengemis cinta
kerna dari sejak mula
diriku yg tergoda

aku hny insan biasa
lemah pada rayuan rayuan manja
terlena dibuai mesra
pada cinta yang hampa

Saturday, April 11, 2009

eVeRyTHinG iS aLLRiTe

everything is going fine..
last week..n dis week bnyk abeskan duit
huahaha...kua je..boys day outla..
g gurney then g sunway carnival
dgn bob zack n sean..
plan nk tgk knowing...tp lmbt sgt..
last2
tgk race to witch mountain..
not bad..even cite cam bdk2 sket
thanks to sean n his brand new saga
nk balik tu..adrenalin rush..
men2 loceng dlm lif..pas2 kena kejau ngn pak guard
hahaha..lawak siot..trigt zaman rempit dolu2
men kejau2 ngn polis..hahaha


exam da dekat..Classroom Management(CM)
x stadi lg..matila...
falsafah..aku rase ok kot..
coz Mr Tan mmg seorg yg amat berdedikasi!!
risau sgt kat CM!!kawan2 jomla pg libray..huahaha

Saturday, April 4, 2009

LalaLalaLaaa~~

Seharusnya kau berada di sisiku
Mengusir sepi yang menyelimutiku
Di Sabtu malam janjimu
Tak sabar kumenunggu
Walau kesal hatiku
But it’s OK!

Kucoba memberikan toleransiku
Bikin resah, buyarkan konsentrasiku
Apakah engkau merasa
Aku bukan manusia
Yang tak luput dari rasa amarah
Kuakui, kau memang manis
Tapi kau iblis
Kau pikir kaulah segalanya

Tuk dimaklumi
Dan juga Tuk ditakuti
Walau mempesona
Membutakan mata
Tapi bisa kubalas kau lebih gila

Waktu menunjukkan jam sepuluh malam
Suasana kurasakan begitu kelam
Firasatku mengatakan
Tak mungkin engkau datang
Tak seperti yang telah kau janjikan

p/s: lirik lagu sbnrnye nih..hik..maksud tersirat..mmg ade tempiasnye dlm ranjau aku menempuhi liku2 roolercoaster kehidupan..hehehe

Friday, April 3, 2009

MaCaM2 HaL..aPe HaL xTaULaaa Ni..

RABU, 1 APRIL 09..930 PM

perjumpaan pelajar asrama lelaki bersama Timbalan Pengarah
terima kasih atas kesudian beliau hadir pd mlm tersebut
2 3 hari sblm tu....aku dah nmpk notis ditampal kat papan kenyataan..
so..nk x nk kenala turun..
take partla sket even tggl bape bln je kat sini (B4 G UPSI)
kwn2 pn ramai yg semangat nk g..

b4 g meeting tu..
g dinner wif sum1 i tought was special
I discover the truth..
The truth dat I somehow had known 4 a long time..
but I ignore the truth..
juz bcoz..I still have faith in love n relatinship..

TERNYATA..aku silap..!!
simply making dat deceision..
apela yg bermain dikepala otak die..
aku pun xtau..senang sgt die wat kptsn tu..
bdk2 lg..x pk panjang kot..
yg depan mata x nmpk..
org yg x pnh wat pape tuk die..
dipuja..disanjung..perasaan yg sucila..BULLSHIT!!
makan pun xde selera..asan sani masak cam palat skrg!!
last2..aku gak yg kena bayar..hampeh btol!!

mcm2 isu diketengahkan mase meeting..
Mohd Aidi Syamer..
kekal sbgi ydp kolej kediaman kota kuala
sem ke-4 die memegang jawatan..
sume org sebulat suara setuju..
bdk2 ni complain psl pengurusan asrama..TERUK AR!!
aduan dibuat bulan februari..msk april br ade tindakan
tu pn lepas aduan dibuat kpd Timbalan Pengarah
memetik ucapan saudara Najib psmk

"kenapa perlukan kuasa2 besar seperti timbalan,
br tindakan nk diambil??"


aku mmg setuju sgtla cam2..bkn aku sorg je..
malahan sume pelajar laki x puas ati
x profesional ar pengurusan asrama ipgm ksah nih!!
watercoolerla..syiling robohla..bilik bocoq lah..
pin2 toilet tercabutla..loker x dpt lgla..
ade yg complain perkhidmatan internet...
mcm2 hal..ape hal pn xtaula..hahaha
tp 1 aku nmpk..sume pelajar laki unite mlm tu
sebuah unity..melambangkan kekuatan!!!

ade usul mtk astro kat bilik tv
saudara vicky sbgi pengerusi majlis menyatakan bahawa..
stp kolej kat IPI bangi..sume ade astro..
mase aku kat uitm dulu pn cam2 gak
maktab ni..toksahle bajet sgt..
sekali lagi..aku teramatlaa setuju..
bkn ape..sng sket nk tgk bola hehehe
xdela asyik nk kua lepak mapley jek..
dahla game slalu lewat2..
kalo kua,wat2 jd menda yg x diingini cmne??
so..aku rase..tuk kurangkn plajar laki kua n balik lwt mlm,
better psg jela astro

mmg riuh gak ar dewan farabi mlm tu..
im looking forward 4 sukan antara kolej
korang nk tgk perlawanan bola sepak dgn pakai kain pelekat x??
hahahaha...nantikan..sukan antara kolej kediaman lelaki ipsah...tungguuuuu

siangnye..sblm meeting tu..cam biase r kelas...
tp aku stay smpi kul 1130 jer
kelas Classroom Management
aku ben n mat min x g..serong tmpt len..huhu
g hospital..bwk bob...cian die..mcm2 saket..
kali ni..suspek batu karang lak
isk3...doktor suh die minum air masak bnyk2
tu yg jap2 nk g toilet..terkucil
hak3..pape pn bob..harap ko cpt sembuh..
sesungguhnya..penyakit tu..mengkafarah dosa2 kecil
mengingatkan kite pd ALLAH..

pas anta bob..setel kat hospital..
dak2 ajak gi karok..aku fevret lak karok ni!!
lame lak tu x melalak hahaha
sejam je kat k-b0x village mall
amek glassroom ar br puas ati..melalak habis2an
dgn baju kemeja..suar slack n necktie..bedal aje
janji ati puas..kepala yg bserabut ni..clear!!!
sorila..kali ni panjang lebar sket post aku..hehehe
LalaLalaLa~~~

Thursday, April 2, 2009

Tangis Darah

Datang musim bercinta
entah asal mana..hadir 1 daya
mencengkam seri maya
utk melamar hati sang pemuja

menjelma rindu..bagai lalang2
kau pun disusuk..hilang pertimbangan
mula menyimpan dendam..

mancari ilham..lepaskan geram

kau tiraikan kaca diri..
kau lenyapkan erti suci
di pintu gua..
kau tenunkan sarang yg sempurna

mengoda mangsa..terleka seketika
aku yg bosan..kesepian
mengintai2 pesinggahan..
mana tahu jd kwn

ku telan saja luahanmu
x periksa lintasanku
yg berkata..kemungkinan kau berdusta

kau ikut buta perasaan
biar jiwaku da kesan
senyumanmu ternampak ku permainan
ku yg dahaga..da x kira akibatnya
apa saja..esk lusa..luka parah
tangis darah...

~~~peart in memory~~~

Empat Pelajar UITM Terbunuh Kereta Bertembung Treler
ALOR GAJAH, 27 Mac (Bernama) -- Empat pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Lendu di sini terbunuh setelah kereta yang mereka naiki bertembung dengan sebuah treler di Lebuh Alor Gajah-Melaka Tengah-Jasin (AMJ) di Sungai Petai di sini malam Khamis.
Ketua Polis Daerah Alor Gajah Supt Omar Ali Saifuddin Shaharuddin berkata tiga manga meninggal dunia di tempat kejadian manakala seorang lagi sewaktu tiba di Hospital Melaka (HM).
Beliau berkata pelajar yang terbunuh dalam kejadian kira-kira pukul 11.15 malam itu adalah Mohd Nafil Kosnon, 20, yang berasal dari Sungai Besar, Selangor; Mohamad Sulaiman Rahman, 21, dari Jerantut, Pahang; Mohd Shaherman Sudin, 22, dari Kuala Pilah, Negeri Sembilan dan Muhamad Zaki Jasmi, 23, dari Telok Mas, Melaka.
"Dalam kemalangan itu, kereta yang dinaiki empat pelajar berkenaan yang menghala ke Bandar Melaka telah bertembung dengan sebuah treler dari arah bertentangan. Kereta yang dinaiki pelajar itu remuk teruk dan tersepit akibat impak kemalangan," katanya kepada pemberita di sini Jumaat.
Katanya kemalangan dipercayai berlaku setelah salah sebuah kenderaan telah melanggar lampu isyarat merah di satu persimpangan.
Berdasarkan siasatan awal, kereta Toyota GL yang dipercayai dipandu oleh Mohd Nafil dalam perjalanan untuk menghantar Muhamad Zaki ke rumahnya di Telok Mas.
Mohamad Sulaiman, Muhamad Zaki dan Mohd Shaherman adalah pelajar semester akhir peringkat diploma manakala Mohd Nafil ialah pelajar semester empat.
Ketika kejadian, pemandu treler berusia 27 tahun yang membawa bahan getah untuk dieksport sedang dalam perjalanan dari Melaka ke Pelabuhan Klang. Beliau dan kelindan ditahan untuk membantu siasatan.
Sementara itu, Jasmi Hasim, 51, bapa kepada Muhamad Zaki berkata beliau tidak menyangka sama sekali anaknya akan meninggal dunia akibat kemalangan.
"Allahyarham sempat menghantar pesanan khidmat ringkas kepada saya pada kira-kira pukul 11 malam menyatakan beliau sedang dalam perjalanan pulang ke Telok Mas dihantar oleh rakan-rakannya," katanya sewaktu ditemui di HM.
Beliau berkata ada menyatakan kesediaannya untuk menjemput anaknya di kampus tetapi anaknya memberitahu tidak perlu bersusah payah kerana akan dihantar oleh rakannya.
"Saya juga difahamkan anak saya masih sempat bercakap sewaktu dibawa ke HM sebelum menemui ajalnya," katanya.
Abang kepada Mohamad Sulaiman, yang enggan dikenali, berkata beliau terkilan kerana tidak dapat berjumpa dengan adik bongsunya itu seperti dijadualkan pada minggu ini.
"Kali terakhir saya berjumpanya pada bulan lepas dan adik saya adalah anak bongsu dari sembilan beradik," katanya.
Jenazah keempat-empat mangsa yang dibawa ke HM telah dibawa pulang ke tempat masing-masing.
Omar Ali berkata kes itu akan disiasat mengikut Seksyen 41 Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan meminta mana-mana pihak yang melihat kejadian kemalangan itu menghubungi balai polis Alor Gajah di talian 06-5562222

Kehilangan
membuatkan seseorang itu lebih menghargai

kali ni...aku kehilangan seorg tmn..
yg agak rapat..mmg agak terasala..
sewaktu di sekolah dulu..lps spm..
kenangan..mmg paling best zaman sekolah ar
zaman2 muda remaja cam skrg ni
23 muda lg what?ahaks
pape pun..yg telah pg..biarlah pg..

semoga rohnye tenang abadi..